دوست ندارند فهم سیاسی جامعه رشد پیدا کند
یکی از موضوعاتی که در زمان انتخابات بسیار مهم می باشد و متاسفانه می توان گفت کمتر درباره آن فکر و صحبت می شود «فرهنگ سیاسی» جامعه است. مسئلهای که به طور حتم میتوان آن را یکی از محورهای با اهمیت در زمینه حرکت مردم به سمت انتخاب درست و اصلح دانست چرا که به دور از از هیاهوهای انتخاباتی و وعده های همیشگی که این روزها به مردم داده می شود، برنامهها و رویکردهای کاندیدها مورد بحث و بررسی مردم قرار می گیرد.
در همین راستا دکتر حسین محمدی فام کارشناس موضوعات فرهنگی و مدرس دانشگاه در رابطه با فواید ایجاد فضای دو قطبی و آسیب های آن در زمان انتخابات در مصاحبه با خبرنگار ایسکانیوز بیان کردند: ایجاد فضای دوقطبی در انتخابات لزوما بد نمی باشد؛ بدین معنا که اگر فضای دوقطبی به رقابت بین عملکردها تبدیل شود، مردم میتوانند انتخاب درست را انجام دهند. در واقع اگر مجادله جریانها و همچنین جناح های سیاسی در رابطه با برنامهها و راهبردهایشان در موضوع اداره کشور باشد، به هیچ عنوان نیز ایرادی ندارد.
محمدی فام در ادامه اضافه کرد: با این وجود تجربه در انتخاباتهای قبلی این را نشان میدهد که هر موقع به سمت فضای دوقطبی حرکت کردهایم، جریانات سیاسی متاسفانه به جای ارائه برنامه به تخریب همدیگر پرداخته اند و این موجب شده تا جامعه به جای آن که برنامهها و عملکرد نامزدها را مورد بحث و بررسی و ملاک رای خود قرار دهند، در دام بازیها و ترفندهای سیاسی، رسانهای و روانی بیفتند؛ به شکلی که هر نامزدی که مهارتهای روانی و رسانهای بیشتری داشت، برنده انتخابات بود.
همچنین وی افزود: فهم سیاسی جامعه چه در فضای انتخابات دوقطبی بشود و چه نشود، باید ارتقا پیدا کند و این برای آن است که جامعه بتواند به جای افتادن در دام بازیهای روانی و رسانهای، عملکرد و برنامه افراد را ملاک انتخاب قرار دهد و فرد اصلح را انتخاب کند.
این کارشناس درباره علل فقر فهم سیاسی در بخشی از جامعه تصریح کرد: این موضوع میتواند دلایل گوناگون و متعددی داشته باشد که البته یکی از مهم ترین آنها، عمل و رفتار نخبگان و بزرگان سیاسی جامعه است. وقتی که بزرگان سیاسی کشور در مناظرهها به جای اینکه به سوالات جواب دقیق داده و برنامه خودشان را بازگو کنند صرفا همدیگر را تخریب میکنند، نباید از مردم انتظار ارتقای فهم سیاسی داشته باشیم. به بیانی دیگر، برخی بزرگان سیاسی کشور میخواهند فهم سیاسی جامعه را پایین نگه دارند تا ترفندهای سیاسیشان در بزنگاههایی مانند انتخابات جواب دهد.
وی در ادامه این گفت و گو مطرح کرد: طرح شبهه هایی همچون دیوار کشی در خیابانها توسط یکی از کاندیدهای انتخاباتی و استفاده از کلیدواژههایی مانند «گازانبر» و «لوله»، بر فضای روانی مردم تاثیر مستقیم گذاشته و سبب آن شده که میزان آرای نامزدها به یک باره جابجا شود. به همین دلیل افرادی به منظور مقاصد سیاسی خود، به دنبال پایین نگهداشتن فهم سیاسی مردم هستند.
محمدی فام با اشاره به تاکیدات مقام معظم رهبری مبنی برافزایش کرسیهای آزاداندیشی بیان نمود: اینکه مقام معظم رهبری بر برگزاری کرسیهای آزاداندیشی در فضای دانشگاه ها تاکید داشته، به دلیل آن است که در کرسیهای آزاداندیشی طیف های مخالف فکری به بحث و بررسی و تبادل نظر پرداخته که این کار در نهایت موجب افزایش فهم سیاسی جامعه می شود
این استاد دانشگاه خاطر نشان کرد: فهم سیاسی جامعه باید به گونهای افزایش پیدا کند که هیچ کاندیدایی نتواند برای مدیریت افکارعمومی برنامه ریزی کند. افرادی که تایید صلاحیت می شوند باید بدانند که بدون ارائه برنامه دقیق و مدون، امکان رای آوردنشان وجود نخواهد داشت؛ ولیکن متاسفانه هنوز این فرآیند در کشور شکل نپذیرفته و رشد سیاسی مردم در وضعیت قابل قبولی قرار ندارد. به بیان دیگر، مظلوم نمایی برخی کاندیدها به آسانی در رای ملت اثرگذار است.
محمدی فام با بیان آن که بخشی از جامعه نخبگانی اسیر دو قطبیهای کاذب سیاسی شدهاند، مطرح کرد: نخبگان باید در موضوعات سیاسی باید عملکرد منصفانه داشته باشند و اگر جریان سیاسی مطبوعشان دچار خطایی شد، این خطا و این اشتباه را قبول کنند . حضرت علی(ع) در سخنی میفرمایند ابتدا باید حق را بشناسیم و پس از آن افراد را بشناسیم؛ درحالی کهدر بعضی اوقات این موضوع در جامعه ما برعکسشده و اکثرا بر مدار انصاف حرکت نکرده ایم.