کیفیت تدفین حضرت زهرا (س)
امیرمومنان علیه السلام غسل دادن همسرش را به عهده گرفت که حضرت امام جعفر صادق علیه السلام در بیان علت آن می فرمایند: صدّیقه را جز صدّیق نمی تواند غسل دهد، همچنان که مریم را غیر عیسی علیه السلام غسل نداد. و همچنین فرمودند: علی علیه السلام یک بار سه ظرف آب و یک بار پنج ظرف آب بر پیکر فاطمه زهرا ریختند که در پنجمین آنها مقداری کافور بود و حضرت علی علیه السلام می فرموند:
“اَللّهُمَ انَّها امَتُکَ، و بِنتُ رَسولِکَ، و خِیَرَتُکَ مِن خَلقِکَ. اللّهمَّ لَقِّنها حُجَّتَها، اَعظِم بُرهانَها ، وَ اعلِ دَرَجَتَها ، وَ اجمَع وَ بَینَ مُحمَّد ”
خداوندا! این کنیز تو و دختر رسول تو و برگزیده تو از میان آفریدگانت است.
خداوندا! حجت وی را بر او تلقین نما! برهانش را بزرگ و درجه اش را رفیع و والا قرار ده و او را در کنار حضرت رسول صلی الله علیه و آله جای ده!
آنگاه با زیادی حنوط پیامبر خدا که جبرئیل آورده بود، حضرت زهرا را حنوط کردند. سپس پیکر آن حضرت را تا هفت جامه کفن کردند و چون خواستند ردا را بر نعش مطهر بیفکنند. فرمودند: ای ام کلثوم، ای زینب، ای فضّه، ای حسن، ای حسین بشتابید و آخرین دیدار خود را با مادر انجام دهید که پس از این، جدایی به دیدار تبدیل نگردد مگر در بهشت.
حسن و حسین فریاد زدند: واحسرتاه! هرگز سوزناکی جدّ ما محمد صلی الله علیه و آله و مادرمان فاطمه سلام الله در قلب ما فرو نخواهد نشست.
ای مادر حسن! ای مادر حسین! هنگامی که جدّ ما را دیدی، سلام ما را بدو برسان و بگو که ما را در این دنیا یتیم گذاشتی.
امیرمونان می فرماید: خدا را گواه می گیرم که در این لحظه فاطمه نالید و دست های خود را بلند کرده بر حسن و حسین حلقه زد و آنان را بر سینه فشرد. در این هنگام هاتفی از آسمان ندا داد که ای اباالحسن! آنها را برگیر که به خدا سوگند فرشتگان آسمان به گریه در آمدند. پس ایشان آن دو را از روی مادر بلند کردند ردا را پیچیده، بر جنازه نماز گزاردند که حسن، حسین، عقیل، عمّار، سلمان، مقداد و ابوذر آن حضرت را همراهی می کردند.
پس از آن، حضرت را در خانه و سرای خودشان به خاک سپردند.
هنگامی که بدن را در لَحَد قرار دادند، فرمودند: بِسم الله الرّحمن الرحیم، بِسمِ اللهِ و باللهِ وَ عَلی مِلَّهِ رَسولِ اللهِ مُحَمَّد بنِ عَبدِاللهِ، سَلَّمتُکِ ایَتُهَا الصّدیقه ُاِلی مَن هُوَ اولی بِکِ مِنّی وَ رَضیتُ لَکِ بِما رَضِیَ اللهُ لَکِ”
… ای فاطمه صدیقه! من تو را به کسی تسلیم کردم که از من شایسته تر است. برای تو آنچه را پسندیدم که خداوند برایت خواسته بود.
سپس این آیه قرآن را تلاوت کردند: “مِنها خَلَقناکُم وَ فیها نُعیدُکُم وَ مِنها نُخرِجُکُم تارَه اُخری”
در حدیثی که از غیر امامیه نقل شده، آمده است: چون امیرالمومنان جسد را به قبر سرازیر نمودند و خاک ریختند، دو فرشته از حضرت زهرا سلام الله پرسیدند: پروردگارت کیست؟ فرمود: الله پروردگارم است. پیامبرت کیست؟ فرمود پدرم محمد. پرسیدند: امامت کیست؟ فرمود : اینکه بر قبرم ایستاده، علی.
منبع:
۱. علامه مقدم، وفاه فاطمه الزهرا سلام الله، ص ۱۰۶-۱۱۰.
۲. دلائل الامامه، ص ۱۳۶،وفاه فاطمه الزهرا سلام الله ص ۱۰۶-۱۱۰.
برگرفته از کتاب “درسنامه فاطمی”
نویسنده: مجید جعفرپور
ناشر: بیت الاحزان