فضائل امیرالمومنین(ع) در کتب اهل سنت
حدیث رایت
این حدیث را پیامبر (صلی الله علیه و آله) در غزوه خیبر بیان فرمودند.
وقتی که قلعه خیبر در محاصره مسلمین قرار گرفت، برخی از اصحاب بزرگ به همراه سربازانی برای فتح خیبر پیشقدم شدند ولی در نهایت هیچکدام نتوانستند از دیوارهای بزرگ خیبر عبور و قلعه را فتح کنند.
وقتی رسول خدا (صلی الله علیه و آله) این صحنه را مشاهده کردند فرمودند: لأُعْطِیَنَّ هَذِهِ الرَّایَهَ رَجُلاً یَفْتَحُ اللَّهُ عَلَى یَدَیْهِ یُحِبُّ اللَّهَ وَرَسُولَهُ وَیُحِبُّهُ اللَّهُ وَرَسُولُه.
فردا پرچم را بهدست مردی خواهم داد که خداوند خیبر را بهدست او فتح خواهد کرد. او فردی است که خدا و پیامبر را دوست دارد و خدا و پیامبر نیز او را دوست دارند.
فردای آن روز همه منتظر بودند تا ببینند پیامبر (صلی الله علیه و آله) پرچم را بهدست چه کسی خواهد داد.
حضرت فرمودند: علی را بگویید بیاید. عرض کردند: یا رسول الله! علی (علیه السلام) مریض است، چشمهایش درد میکند، حضرت مقداری از آب دهان مبارک را به چشم علی (علیه السلام) مالیدند و حضرت شفا پیدا کرد. سپس پرچم را به او دادند، حضرت علی (علیه السلام) به سمت خیبر رفتند و درب خیبر را از جا کنده و قلعه را فتح کردند.
منبع:
– صحیح مسلم؛ دارالجیل؛ بیروت؛ بی تا؛ ج ۷؛ ص ۱۲۱
– صحیح بخاری؛ دارطوق النجاه؛ ۱۴۲۲ق؛ ج ۵؛ ص ۱۸
———————————————————————————
حدیث همسانی با پیامبر(ص)
پیامبر(صلی الله علیه و آله) به علی (علیه السلام) فرمود: أَنْتَ مِنِّی وَأَنَا مِنْکَ(۱)
تو از من هستی و من از تو هستم.
این روایت پیامبر و علی را جان یکدیگر معرفی میکند، زیرا فقط علی (علیه السلام) همشأن و همردیف پیامبر (صلی الله علیه و آله) است و به فرموده حضرت:
یَا عَلِیُّ مَا عَرَفَ اللَّهَ حَقَّ مَعْرِفَتِهِ غَیْرِی وَ غَیْرُکَ وَ مَا عَرَفَکَ حَقَّ مَعْرِفَتِکَ غَیْرُ اللَّهِ وَ غَیْرِی(۲)
ای علی! کسی خداوند متعال را غیر از من و تو به حقیت ذاتش نشناخت و تو را غیر از خدا و من آنگونه که شایسته توست، نشناخت.
منابع:
(۱): صحیح بخاری؛ دارطوق النجاه؛ ۱۴۲۲ ق؛ ج ۵؛ ص ۱۸
(۲): به نقل از مناقب ابن شهر آشوب؛ ج ۳؛ ص ۲۶۷
———————————————————————————
حدیث منزلت
پیامبر (صلی الله علیه و آله) در شان و منزلت علی (علیه السلام) فرمود: «أَنْتَ مِنِّى بِمَنْزِلَهِ هَارُونَ مِنْ مُوسَى إِلاَّ أَنَّهُ لاَ نَبِىَّ بَعْدِى(۱)
تو در نزد من مانند هارون برای موسی هستی، جز اینکه بعد از من پیامبری نیست». این روایت تصریح دارد که بعد از پیامبر(صلی الله علیه و آله) مقام خلافت برای علی (علیه السلام) است، زیرا در این روایت علی (علیه السلام) به هارون تشبیه شده است و همه میدانند که هارون دارای مقام نبوت و خلافت بود.
منبع:
– صحیح مسلم؛ دارالجیل؛ بیروت؛ بی تا؛ ج ۷؛ ص۱۱۹
– صحیح بخاری؛ دارطوق النجاه؛ ۱۴۲۲ ق؛ ج ۵؛ ص ۱۹