شرح دعاهای ماه مبارک رمضان/۱۹
خبرگزاری فارس: یکی از کارهای شیطان برای دور شدن ما از خداوند، مشکل جلوه دادن عبادات و طاعات است و برعکس، شیطان همواره راههای خود را آسان میکند تا انسانها به آن پناه ببرند.
حسین محمدی فام در یادداشت خود که در اختیار خبرگزاری فارس قرار داده است، در شرح دعای نوزدهمین روز ماه مبارک رمضان مینویسد: خداوند در ماه مبارک رمضان برکات زیادی قرار داده که بهره هرکدام از ما از این برکات معنوی متفاوت است.
اما دعای امروز:
«اَللّهُمَّ وَفِّر فیهِ حَظّی مِن بَرَکاتِهِ وَ سَهِّلْ سَبیلی إلى خیْراتِهِ وَ لاتَحْرِمْنی قَبُولَ حَسَناتِهِ یا هادِیاً إلى الحَقِّ المُبینِ: خدایا! زیاد گردان در آن بهره مرا از برکاتش و آسان کن راه مرا به سوی خیرهایش و محروم نکن ما را از پذیرفتن نیکیهایش ای راهنمای به سوی حق آشکار.»
*نفس کشیدن هم در ماه رمضان عبادت است
در بیان برکتهای ویژه ماه مبارک رمضان میتوان به مضامین بلند خطبه شعبانیه رسول اکرم (ص) که در فضایل ماه مبارک رمضان بیان شده است، اشاره کرد.
برخی از این برکات و فضایل به این شرح است:
۱ـ ماه خدا با برکت و رحمت و مغفرت به سوی ما آمده است.
۲ـ روزهای این ماه بهترین روزها و شبهای آن بهترین شبها و ساعات آن بهترین ساعتهاست.
۳ـ نفسهای ما در این ماه، تسبیح خداوند و خواب ما عبادت محسوب میشود.
۴ـ اعمال ما در این ماه مبارک، مقبول و دعاهای ما نیز مستجاب است.
۵ـ یک رکعت نماز واجب در این ماه ثواب ۷۰ نماز واجب در غیر این ماه را دارد.
۶ـ تلاوت یک آیه قرآن در این ماه، ثواب تلاوت ختم قرآن در غیر این ماه را دارد. [وسایل الشیعه، ج ۱۰، ص ۳۱۳]
از برکتهای دیگر این ماه، حال عبادت و نورانیتی است که خداوند در این ماه به مؤمنان عطا میفرماید، توفیق شب زندهداری، مناجات، روزهداری و … همه و همه برکتهای این ماه محسوب میشوند که از خداوند زیاد شدن بهره خویش از این همه برکت را مسألت میکنیم.
* نماز خواندن سخت و بزرگ است؛ مگر برای خاشعان
در مسیر بندگی خداوند، تعالی و انجام واجبات و مستحبات الهی، کارهای زیادی است که باید انجام دهیم؛ ولی به دلایل زیادی همچون وسوسههای شیطانی و نفسانی، تنبلی، سستی ایمان و … انجام این امور برای ما مشکل شده و آن کارها را یا انجام نمیدهیم و یا اگر انجام میدهیم با سختی و مشقت است. برای مثال قرآن کریم نماز خواندن را سخت و بزرگ میداند؛ مگر برای آنها که خاشع باشند.
قرآن میفرماید: «وَاسْتَعِینُواْ بِالصَّبْرِ وَالصَّلاَهِ وَإِنَّهَا لَکَبِیرَهٌ إِلاَّ عَلَى الْخَاشِعِینَ: از صبر و نماز یاری جوئید و این کار جز برای خاشعان بسی سنگین است». [سوره مبارکه بقره، آیه ۴۵]
اما آنچه مهم است، این است که از خداوند آسان شدنِ این کارها را طلب کنیم تا به مدد الهی سختی آنها برای ما تبدیل به آسانی شود.
وقتی حضرت موسی (ع) آماده قیام علیه فرعون زمان خویش شد، از خداوند آسانی این کار بزرگ را مسألت کرد و گفت: «وَیَسِّرْ لِی أَمْرِی: و کارم را بر من آسان کن.» [سوره مبارکه طه، آیه ۲۶]
اگر این آسانی در کارهای گوناگون و به ویژه در انجام اعمال عبادی شامل حال ما شود، به طور قطع بیشتر و بهتر خدا را عبادت خواهیم کرد.
در برخی از ادعیه چنین آمده است: «خدایا از تو میخواهم که بر پیامبر (ص) و آلش درود بفرستی و کار را بر من آسان کنی و بر من سخت مگیری …». [بحارالانوار، ج ۸۷، ص ۳۳۴]
رسول گرامی اسلام (ص) در بیان بلندی فرمود: «برای هر حاجتی که دارید، حتی اگر بند کفش باشد، دست خواهش به سوی خداوند عز و جل دراز کنید؛ زیرا تا او آن را آسان نگرداند، آسان نشود». [میزان الحکمه، ج ۴، ص ۲۴]
نباید از این نکته غافل شد که یکی از کارهای شیطان برای دور شدن ما از خداوند، مشکل جلوه دادن عبادات و طاعات است و برعکس، شیطان همواره راههای خود را آسان میکند تا انسانها از مشکلی راههای الهی به آسانی راههای شیطانی پناه ببرند.
امام علی (ع) ضمن حدیثی فرمود: «همانا شیطان راههای خویش را برای شما آسان و هموار میکند و بند بند دین شما را بگسلاند؛ پس، از وسوسهها و افسونهایش روی گردان شوید». [میزان الحکمه، ج ۳، ص ۳۹۱]