تنها به امر و نهی این رهبر نگاه ماست . . .
باسمه تعالی
السلام علیکم یا اهل بیت النبوه
تنها به امر و نهی این رهبر نگاه ماست . . .
عزاداری برای مصائب اهل بیت پیامبر اکرم علیهم السلام دارای ریشههای کهن روایی، تاریخی و اعتقادی است. بالاخص عزاداری برای سالار شهیدان علیه السلام در میان شیعیان جایگاهی ویژه داشته و همواره مورد نظر علما و بزرگان دین بوده است. این عنایت و توجه فقها و رهبران دینی همواره دو جهت ایجابی و سلبی داشته است؛ یکی دفاع از اصل عزاداری و دیگری مبارزه با کج رویهای احتمالی. در عصر حاضر نیز شاهد این دو رویکرد در میان علماء و مراجع معظم تقلید هستیم.
رهبر معظم انقلاب اسلامی اولاً به عنوان یک عالم خوش فکر دینی و مرجع تقلید و ثانیاٌ به عنوان رهبر شیعیان ایران و بسیاری از مجاهدان راه حق در کشورهای اسلامی دیگر، همیشه با همین دو وجهه با مسأله مداحی و عزاداری اهل بیت علیهم السلام برخورد کردهاند. ابتدا دفاع از اصل مداحی و عزاداری و سپس نقد اشتباهات و کج سلیقگی ها و . . .
این بار نیز در دیدار سالانه رهبری معظم با جامعه مداحان کشور همین روال حاکم بود. ایشان در بخش اول سخنان خود در این حوزه، از مداحی و ستایشگری اهل بیت علیهم السلام به خوبی تقدیر کرده، حرفهی مدّاحی را حرفهی بسیار باشرافتی دانستند و “قدر دانستن فرصت حضور جمعیت انبوه بویژه جوانان در مجالس اهل بیت(ع)” و “لزوم ترویج معارف دین و سبک زندگی اسلامی و سوق دادن مخاطبان برای عمل به مسئولیتهای بزرگ این دوران” را خاطرنشان فرمودند. ایشان در ادامه و در بخش سلبی سخنان خود دو موضوع را بیان کردند یکی “پرهیز از انحراف و خرافه گرایی و ایجاد گره در اعتقادات جوانان” و دیگری مطلبی درباره شیوه عزاداری خاصی که امروزه در برخی جلسات شاهد آن هستیم. ایشان فرمودند:
« اینکه ما مجلس عزاداری و مدح سیّدالشهدا را ــ که عظمت او بهخاطر شهادت است، عظمت او بهخاطر فداکاری در راه خدا است، عظمت او بهخاطر گذشت است؛ گذشت از همه چیز، از همهی خواستهها، از همهی مطلوبها ــ تبدیل کنیم به یک نقطهی سبُک، به یک جایی که یک تعدادی جوان لخت بشوند، بپرند هوا، بپرند پایین و ندانند چه میگویند، درست است؟ این شکر این نعمت است که خدا به شما داده؟ »
به وضوح میتوان دریافت که منظور حضرت آقا سبک خاصی از شورگرفتن جوانان در برخی جلسات عزاداری است که مورد نقد بسیاری از ذاکران پیشکسوت و علماء نیز بوده است و هم اکنون به زبان رهبر انقلاب بیان گردیده است. اگرچه باید این بخش بیانات معظم له را بسط داد و چندین نتیجه جدی در نحوه عزاداری صحیح از آن استخراج کرد اما یک قدر متیقن و نتیجه حداقلی میتوان استنباط کرد که چندیست نقل محافل مذهبی و ذاکران و محبان امام حسین علیه السلام گردیده است و آن “عدم برهنه شدن” در عزاداریهاست.
همه میدانیم که نظر رهبری معظم انقلاب درباره ترجیح برهنه نشدن در عزاداریها چیست و ایشان بارها از طریق ذاکران اهل بیت(ع) و برخی علماء و … عدم موافقت قلبی خود را با این مسأله اعلام کردهاند. به نظر میرسد ایجاد تردید در این نقل قولها یا عدم تبعیت برخی محافل دینی یا … موجب گردیده است که ایشان به صراحت در جمع همه مداحان و در تریبون رسمی، به این موضوع اشاره کنند و این یعنی اتمام حجت برای همه ما.
سخن در این است که حداقل چیزی که میتوان از سخنان امسال حضرت آقا، به دست آورد لزوم عزاداری با پوشش مناسب است. اگرچه برخی در همین حداقل نیز دست به ایجاد تردید و شبهه و بهانه و … خواهند زد اما ولایتمداران حقیقی با یک اشاره ولی امر، به کنه موضوع پی برده و به وظیفه اطاعت روی میآورند. کسی که ایشان را نایب امام زمان(ع) بداند منتظر حکم حرمت شرعی نمانده و با عدم رضایت قلبی و لسانی معظم له نیز تکلیف خود را روشن میکند.
شخصی که با یک نظرش دنیای اسلام و شرایط منطقه زیر و رو میشود، شخصی که سالهاست با درایت و اقتدارش پرچم تشیع در اهتزاز است، شخصی که بیشترین تأثیر را در گسترش جلسات عزاداری در این کشور داشته است، شخصی که . . . آیا نظر شخصی و قلبی این شخص، مهم و مورد عنایت نیست؟ شنیدم که سید حسن نصرالله بزرگوار رهبر حزب الله لبنان گفته بود که ما اگر احساس کنیم حرکتی مورد نظر قلبی آیت الله خامنهای نیست، آن را رها میکنیم! حالا من و شما با نظر صریح رهبری چه خواهیم کرد؟
مسلماً همانند سالهای گذشته، ذاکران و محبان اهل بیت علیهم السلام اولین کسانی خواهند بود که به رهنمودها و بطور خاص به این خواسته رهبری معظم لبیک گفته و همانطور که بسیاری از مداحان به نام کشور در روش عزاداری خود تغییر ایجاد کردند، دیگر ستایشگران نیز چنین خواهند کرد و از توجه به سخنان اغیار پرهیز خواند نمود که به قول آن ذاکر پیشکسوت اهل بیت(ع):
تنها به امر و نهی این رهبر نگاه ماست…
دست بوس همه ذاکران و محبان آستان سیدالشهداء(ع)
حسین محمدی فام